K čemu je zapotřebí nožové pravítko


Strojírenství je velmi obsáhlý obor a někteří lidé jej přirovnávají k medicíně. Ta se také dělí na mnoho oborových částí a není v silách žádného lékaře, aby obsáhl všechna oborová specifika. Strojaři to mají podobně, každý z nich sice vystudoval strojírenství a zná všeobecné základy, ale některé dílčí detaily v jiných oborech přenechává svým kolegům. Jestliže si nyní ze strojařiny vybereme obrábění kovových materiálů, dělíme tyto procesy například na soustružení, frézování, broušení, vrtání a hoblování a každá procedura vyžaduje jiné stroje, jiné pracovní podmínky a jiné znalosti.

rozebraný motor

Jako příklad bychom mohli využít frézování, hoblování a broušení povrchů velkých ocelových desek, u nichž velmi záleží nejen na kvalitě povrchu, ale také na rovinnosti a přímosti. Jinými slovy, potřebujeme vyrobit hladkou, rozměrově přesnou a také zcela rovnou, neprohnutou desku. Výroba začne například hoblováním nebo frézováním, a jakmile je proces dokončen, přijde na řadu broušení. V průběhu práce bude samozřejmě také nutné kontrolovat rozměry a rovinnost povrchu, a v takovém případě se uplatní i nožové pravítko. Nožové pravítko je speciální měřicí ocelové pravítko, které má na funkčních částech lapovaný povrch, tedy velmi přesný a hladký, aby bylo měření spolehlivé.

strojírenský výrobek

Pravítko slouží ke zjištění, do jaké míry je zde patrná nerovnost povrchu. Měření se provádí tak, že se na plochu pravítko přiloží, a vizuálně se kontroluje, kolik světla prosvítá mezi pravítkem a opracovanou plochou obrobku. Nožová pravítka upotřebí ve své praxi strojírenské provozy, ale i údržba, zámečnické dílny a také soukromé autoopravny, například zaměřené pro opravy a renovace vozidel typu veteránů. Pravítko se může hodit i kutilům v domácí dílně a dalším lidem, kteří potřebují ověřovat rovinnost povrchů převážně kovových, ale třeba i skleněných desek.